W poprzednim poście przecież napisałem, które źródła tłuszczu bym uwzględnił w diecie, ale lepiej sam się przekonaj. Na Potreningu jest 20+ artykułów o omega-3. Pierwszy z brzegu: Omega-3 - co jeść, a z czego zrezygnować? a co do oleju lnianego to np. Pandarek/Antos polecają - olej lniany budwigowy
Wtorek, dnt, kcal między 2500 a 3000 Dzisiaj zaczęła mnie głowa boleć, także pozowliłem sobie na mały czit. Czekolada domowej roboty, czyli olej kokosowy + kakao (rozmieszać i wstawić do lodówki/zamrażalnika do zastygnięcia). Z jednej łyżeczki wyszło kilka, ale jeszcze widzę stopy, więc mogłem sobie pozwolić.
[...] a co polecasz po treningu przed aerobami ? bo zawsze właśnie jadłem na szybko 4-5 takich wafli i jakieś paliwko na pewno dla organizmu było dostarczane, nie mogę jeść makaronów, nabiału, produktów mlecznych, a ryby tylko słodko wodne :) - ponieważ mam nietolerancje pokarmową - niestety :(( olej lniany mogę na przemian z oliwą z olwiek ?? :)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] czas jak jest smak, napewno nie codzień, wrzuć zamiast tego np wątróbke drobiową która jest bardzo tania lub pierś z kurczaka + do tego jakiś tluszczyk; oliwa z oliwek, olej lninany, nasiona i orzechy d) potreningowy posiłek bardzo ważny, daj porcje węglowodanów jak ryż czy ziemnkaki czy kasze + BIAŁKO jak wyżej e) na noc możesz sobie [...]
[...] na siłownie Jest to tylko przykładowy zrzut, w dni treningowe z posiłków około treningowych wyrzucę warzywa i zaraz po treningu wypiję koktajl z 1,5 banana i 100 ml mleka. Olej rzepakowy zamienię na oliwę z oliwek lub olej lniany. Wszystkie uwagi mile widziane, z góry dzięki :-) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/6021d8cf0fdb43b781358382f2ea0597.png
Lilith - mój szef ma IBS. Dodatkowo jest pasjonatem-zielarzem z ogromną wiedzą i pamiętam, że bardzo ostropest chwalił na swoją przypadłość. Tylko, że on bodajże jadł nasionka. o super! wypróbuje na pewno, i olej i nasiona, dzięki :-)
Witam Na wstepie dziekujemy bardzo sponsorowi testu - sklepowi SFD za zafundowanie suplementow firmy SCI-MX http://thebkc.net/uploads/images/_cd6f7d45ba5bb855c7a876674980547d.jpg Celem naszego testu jest budowanie MASY mięsniowej:) Czas trwania około 1,5 miesiąca I - DANE, WAGA, WYMIARY Wiek: 25 lat -Staż treningowy: jakies 7 lat z przerwami, [...]
u góry mam np 2 pojemniki na jedzenie dałem po 100 g ryżu na to położyłem po 200 g indyka przyprawionego pokrojonego w kostki i dorzucę no to wszystko warzywa poleje oliwą z oliwek :) jak mam 1 zm to wieczorem dzień wcześniej robię i wkładam do lodówki a rano tylko wyciągam i lecę do pracy co do tego twarogu możesz dodać troszeczkę np jogurtu [...]
Z tego co mozna dowiedziec sie na forum to oliwy z oliwek do smazenia sie raczej nie uzywa. Polecane do tego sa najlepiej olej kokosowy, moze byc tez maslo klarowane albo smalec. Poczytaj: http://potreningu.pl/diety/artykuly/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
macie jakiś fajny sposób na podbicie kalorii ? najlepiej żeby były ograniczone węgle i raczej posiłek opierający się o tłuszcze Dodawaj do posiłków tłuszcze takie jak(olej lniany, z wiesiołka) na noc masło orzechowe/ orzechy. Oprócz tego polecam też naleśniki z twarogiem: skład: 2całej jajka, 12g budyniu bez cukru, 60ml mleka, 200g twarogu. 2 [...]
Dodajesz trzy razy dziennie ten sam tłuszcz do potraw? ; ) Jak tak patrzę na stosunek omega-3 do omega 6, to olej z pestek winogron jest podobny do słonecznikowego, czyli w zachodniej diecie, gdzie spożywamy kilkukrotnie więcej o-6 niż o-3, jest odradzany. Nie widzę u Ciebie w rozpisce ryb morskich, oleju lnianego, rzepakowago, więc zdaje się, że [...]
Co go zagadnienia oliwa/olej to ostatnio się przerzuciłem właśnie z oliwy na olej rzepakowy. Używam taki: http://www.opinie.senior.pl/Lidl-Vita-d-Or-Olej-rzepakowy,37262.html Za pół litra 7 zł w lidlu. Pewnie jakość oszałamiająca nie jest, no ale na oliwy/oleje po 15 zł i więcej za pół litra sobie pozwolić nie mogę. Jeśli chodzi o smak to jest ok [...]
Najlepiej do smażenia nadają się tłuszcze zasobne w nasycone kwasy tłuszczowe i zarazem ubogie w kwasy wielonienasycone. Do takich tłuszczów należą przede wszystkim olej kokosowy oraz masło klarowane, ale dobrym wyborem okazują się także: smalec i oliwa z oliwek.
lepiej na oleju rafinowanym chyba smażyć, jeśli się już smaży :-)), nie wiem co na to spece, ale słyszałem opinie dość zaufanych ludzi z forum, że oliwa to tylko "na zimno" jak i olej lniany